CENTRUL DE CERCETARE HYPERION

Contract 71-002/2007

Untitled Document

TITLUL PROIECTULUI:
"MODELE FIZICE SI MATEMATICE PENTRU STUDIUL TEORETIC SI EXPERIMENTAL AL MECANISMELOR DE TRANSFER DE ENERGIE, CALDURA SI MASA LA TEMPERATURI EXTREME, CU APLICATII LA PROCESELE DIN INSTALATIILE DE FUZIUNE"
ACRONIMUL PROIECTULUI: MFMTEC
DURATA PROIECTULUI:27 luni
REZUMATUL PROIECTULUI:
Propunerea de proiect se refera la studiul teoretic si experimental al unor subsisteme si procese fizice implicate in folosirea instalatiilor de producere a energiei prin fuziune nucleara.
Complexitatea unei astfel de instalatii, atat din punct de vedere teoretic cat si constructiv, impune cumularea unor eforturi de cercetare de varf din numeroase domenii ale fizicii.
Propunerile noastre se axeaza pe doua aspecte principale ale functionarii unui reactor de fuziune:
I. Pierderea de energie prin bremsstrahlung si recombinare radiativa directa (DRR), care sunt cele mai importante procese responsabile de oprirea reactiei termonucleare. Deosebit de destructiva pentru reactie este radiatia datorata atomilor complet ionizati cu numar atomic intermediar Z<= 50. Deoarece la noi in tara nu exista instalatii de fuziune operationale cu temperaturi mai mari de 20 milioane de grade, nu se pot efectua decat studii teoretice in acest domeniu. De altfel, deoarece se vizeaza fenomene care se petrec in conditii care nu au fost atinse experimental pana in prezent, si pe plan mondial sunt necesare extrapolari ale datelor deja cunoscute si predictii teoretice cat mai exacte pentru minimizarea eforturilor constructive si grabirea intrarii in faza operationala. Din acest motiv este foarte important aportul fizicii atomice teoretice pentru descrierea cantitativa cat mai exacta a proceselor care intervin, facand posibila proiectarea cu sanse maxime de succes a instalatiilor. In acest sens consideram ca putem obtine rezultate teoretice noi pentru fizica reactorilor nucleari.
II. Eficienta si fiabilitatea instalatiei criogenice implicata in mentinerea supraconductibilitatii necesare pentru producerea campului magnetic de confinare a plasmei este un al doilea aspect de interes pentru functionarea reactorului nuclear.
Partenerul P1 detine instalatii criogenice performante, care permit efectuarea de cercetari experimentale (si validarea modelelor fizice si matematice pentru transferul de caldura) in domeniul temperaturilor foarte joase aplicate in tehnologia reactorilor de fuziune. Mai exact partenerul P1 poseda instalatii criogenice pentru obtinerea heliului lichid pentru asigurarea functionarii stabile a reactorului de fuziune: racirea electromagnetilor cu supraconductori ai dispozitivelor de tip Tokamak si separarea criogenica a izotopilor.